Γλυκό κουταλιού σύκο
Τι θα χρειαστούμε:Για 40 σύκα θα χρειαστούμε1,5 κιλό ζάχαρη3-4 φλυτζάνες νερόαμύγδαλα ξεφλουδισμένα (όσα τα σύκ...
Τι θα χρειαστούμε:
Για 40 σύκα θα χρειαστούμε
1,5 κιλό ζάχαρη
3-4 φλυτζάνες νερό
αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (όσα τα σύκα και λίγο παραπάνω)
γαρίφαλα (όσα τα σύκα)
Χυμό μισού λεμονιού
Ας το φτιάξουμε:
Καθαρίζουμε από την κάτω πλευρά (όχι αυτή που ενώνεται με το κλαδί) και με ειδικό εργαλείο ή με μυτερό μαχαίρι (ακόμα και με ψαλίδι) τρυπάμε και βγάζουμε τυχόν σποράκια αν υπάρχουν.
Τρυπάμε τα σύκα με πηρούνι σε 1-2 μεριές.
Βράζουμε τα σύκα σε νερό μέχρι να τρυπιόνται με το πηρούνι. Προσοχή να μην τα παραβράσετε. Εγώ τα βράζω γύρω στα 10 λεπτά.
Σουρώνουμε τα σύκα, ξεπλένουμε και ξανασουρώνουμε. Γεμίζουμε με ένα αμύγδαλο εκεί που το καθαρίσαμε από τα σποράκια. Αν θέλουμε βάζουμε κι ένα καρφί γαρίφαλο στο καθένα.
Φτιάχνουμε σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό. Μέσα έχουμε προσθέσει και τα σύκα.
Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται.
Τα βράζουμε στο σιρόπι γύρω στα 15 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε και τα αφήνουμε εκεί όλη νύχτα.
Την άλλη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει (μέχρι να μην είναι πολύ αραιό).
Τέλος, προσθέτουμε και το χυμό μισού λεμονιού.
Αγοράστε γλυκό κουταλιού σύκο από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα
Συστατικά
Για το σιροπι
Οδηγίες
1. Σε μπωλ ανακατευουμε ολα τα στερεα υλικα μας.
2. Ξεδιπλωνουμε το κανταιφι και το κοβουμε σε μηκος περιπου 14 ποντων. Παιρνουμε μια λωριδα στο χερι μας και με τα δακτυλα μας οπου ειναι κολλημενες οι ινες τις ξεκολλαμε. Βαζουμε στην παλαμη μας την λωριδα και στην ακρη της βαζουμε με κουταλακι λιγο απο το μιγμα των καρυδιων. Τυλιγουμε χαλαρα σε ρολο και το βαζουμε σε καλα βουτυρωμενο ταψακι.
3. Συνεχιζουμε μεχρι να τελειωσουν τα υλικα μας βαζοντας στριμωχτα τα κανταιφια μας, γιατι στο ψησιμο μαζευουν.
4. Με κουταλι ριχνουμε λιγο-λιγο το λυωμενο βουτυρο πανω στα κανταιφια για να βουτυρωθουν καλα.
5. Ψηνουμε στους 180 βαθμους σε προθερμασμενο φουρνο για 30-40 λεπτα μεχρι να παρουν χρυσοξανθο χρωμα.
6. Σε κατσαρολα βαζουμε τα υλικα για το σιροπι και το αφηνουμε 5 λεπτα απο την ωρα που θα αρχισει να βραζει.
7. Οταν ειναι ετοιμο ψημενο το κανταιφι μας το σιροπιαζουμε ριχνοντας με κουταλι λιγο λιγο το σιροπι να σιροπιαστουν καλα. Καυτο το κανταιφι, καυτο και το σιροπι μας. Αφηνουμε να απορροφησει το σιροπι και δεν καλυπτουμε το ταψι για να ειναι σιροπιασμενο και τραγανο το κανταιφι μας.
Μπακλαβάς Κύμης - Αμυγδάλου
Συστατικά
Μπακλαβάς Κύμης - Καρύδι
Συστατικά
Παστοκύδωνο Κύμης
Συστατικά
3 μεγάλα κυδώνια
2 νεροπότηρα ζάχαρη
1 μπωλάκι αμύγδαλα
1 νεροπότηρο νερό
2,3 κλαράκια αρμπαρόριζας 1 σφηνάκι κονιάκ λάδι για το άλειμμα του ταψιού
Διαδικασία
Πλένετε και σκουπίζετε το χνούδι των κυδωνιών.Τα καθαρίζετε ,από τα φλούδια και αφού τα αλείψετε με λεμόνι,τα βάζετε ένα ,ένα σε μία λεκάνη με νερό μέχρι να τα καθαρίσετε όλα.
Τα κόβετε στα τέσσερα, τα καθαρίζετε από τα κουκούτσια ,τα ξεπλένετε και τα βάζετε σε μία κατσαρόλα με ένα ποτήρι νερό και τα βράζετε περίπου μία ώρα σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Απομακρύνετε τα φύλλα της αρμπαρόριζας και περνάτε τα βρασμένα κυδώνια από το μύλο των λαχανικών η τα πολτοποιείτε σε μίξερ. Μετράτε τον πολτό σε φλιτζάνια.
Για τρία φλυτζάνια πολτού προσθέτετε δύο φλυτζάνια ζάχαρη . Τα μεταφέρετε σε κατσαρόλα προσθέτετε και το κονιάκ και βράζετε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει το μείγμα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Προσθέτετε αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα μακρόστενα. Μεταφέρετε το μείγμα σε ταψί 25χ35 εκ. που το έχετε πριν λαδώσει.
Ισιώνετε την επιφάνεια με βρεγμένα χέρια και το αφήνετε να στεγνώσει 3-5 ώρες. Το κόβετε σε ρόμβους
Το αφήνετε για 24 ώρες να στεγνώσει καλά.Τυλίγετε τα κομμάτια σε σελοφάν και τα διατηρείτε για όσο χρόνο θέλετε.